05 oktober 2008

Nya traditioner

Jag längtar jättemycket till jul, verkligen, men i år sitter det en liten liten tagg i hjärtat när jag tänker på själva julafton. I år ska jag nämligen för allra första gången fira jul någon annanstans än hemma hos mina föräldrar i Blekinge. I år ska jag fira med makens familj här i Malmö.

Man kan ju tycka att den som ska fylla 32 nästa gång inte borde tycka att det är en sån stor grej, men det gör jag. Det blir ju så annorlunda! De har ju traditioner som inte stämmer överens med mina!

Naturligtvis ska det bli jätteroligt att fira med maken - nu när vi är gifta kan vi ju inte gärna sitta på varsitt håll över julhelgen. Och jag ser verkligen fram emot att vi två ska promenera hem tillsammans sen, komma hem till vår härliga lägenhet, kanske dricka lite glögg och öppna några julklappar. Det ska bli fantastiskt roligt. Men under resten av dagen, när nya traditioner ska ersätta det jag är van vid, då kommer det nog att kännas lite sorgligt.

Å andra sidan ska jag inte klaga. På jul- eller annandagen åker vi mot Blekinge för att fira "hemma" och nästa år, ja då blir det maken som får smaka på nya traditioner.

Fast julafton utan att titta på Karl-Bertil, det gör man inte i makens familj, blir himla konstigt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner precis som du. Kan inte tänka mig att fira jul på något annat sätt än det jag är van vid med min familj. Men å andra sidan, tänkt vad mysigt att skapa nya traditioner tillsammans med någon man tycker om :)

lotta sa...

Ja precis, man får ju se det så: att det blir våra egna traditioner.
Men konstigt känns det - det kan jag inte sticka under stol med.

fyrabarnsmor sa...

Hahah, en anledning till att vi haft lite variation för våra barns julfirande, så de kan tänka sej acceptera även makens jular :)

Tomtens Dotter sa...

Jag förstår dig.
Själv hade jag nästan svårt med att flytta julen från mamma och pappa till min syster. Även om det är "same procedeur as last year" om än i ett annat hus. Men folket och maten och tidsplaneringen är den samma.
Och att då byta ALLT...
Men det kommer att bli skitbra. Och faktiskt så KAN man gå undan för att titta på Karl-Bertil (om det inte är mitt i middagen/julklappsutdelningen förstås)

lotta sa...

Fyrabarnsmor: haha, det var nog klokt gjort!

Tomtens dotter: ja visst kommer det bli bra! Absolut. Och som sagt: nästa år blir det ju maken som får testa nya traditioner.

Cecilia sa...

Jag vet precis vad du menar. Nu kommer första julen sedan jag och min kille blev sambos, och jag blev helt ställd när jag kom att tänka på julen. Alla traditioner, allt som känns så viktigt, det har ju ställts på ända nu! Jag MÅSTE fira jul med min familj, det bara är så, och förmodligen får jag och min sambo fira julafton på skilda håll. Det känns lite sorgligt, men det är väl så det är. Fast å andra sidan måste man kunna ändra på traditionerna också. Eller hur?

lotta sa...

Cecilia: ja, det är bara att inse att nya traditioner kommer att ersätta de gamla - och bli lika härliga!

Evasleva sa...

Det är så konstigt det där. Förra året var första gången som jag och min man firade tillsammans på dagen. Första julen som gifta tänkte vi att vi skulle fira tillsammans för första gången. Det blev hos min familj så det var inte allt för konstigt. I år åker vi bort istället. Det är också konstigt men ska bli mysigt och jag ser väldigt mycket fram emot det med )