01 oktober 2010

Grön jul

Idag är det Vegetariska världsdagen! Alla tillfällen att fira ska tas, oavsett anledning, tycker jag så fira på! För mig är det vegetariska dagen alla dagar, hela året, men kanske blir det något extra festligt idag.

I mellandagarna blir det tio år sedan jag slutade äta kött. Att det blev just kring jul är ingen slump. Jag har förvisso aldrig varit någon storkonsument av kött - slutade äta korv när jag var fjorton, har aldrig gillat blodiga biffar, men däremot har jag varit väldigt svag för exempelvis köttfärslimpa, hemgjorda köttbullar, är uppvuxen på farmors fläskfyllda kroppkakor. Men en dag tog det stopp. Efter juldagar fyllda av skinka, köttbullar och annan traditionell julmat fick jag nog. Jag ville inte vara med längre. Vad gav mig rätten att bidra till att djur fick sätta livet till för att jag skulle få äta julmat? Inget. Sen den dagen har jag inte ätit kött, varken till fest eller vardag.

Jag ogillar verkligen att diskutera mitt val att sluta äta kött, och rätt eller fel kring köttätande. Det blir ofta så platt, och jag vet inte vad det är men många köttätare verkar känna sig otroligt provocerade av att man har valt bort kött. Min pappa till exempel, han är en sån där som anser att det är en mänsklig rättighet att få äta döda djur. Min kollega likaså, som bestämt hävdar att människan är ett rovdjur trots att hon mig veterligen aldrig varit ute och "rovat" ett djur. Att köpa det förpackat i plast är inte riktigt samma sak. Därför tänker jag inte skriva mer om saken än det här:

Det går alldeles utmärkt att fira en traditionell jul på grönt vis! Jag ska bli bättre på att blogga vegetarisk julmat under den här hösten, hoppas jag, men jag tänkte lägga upp en del tips redan nu:

Veganvrak är antagligen Sveriges bästa vegoblogg och bjuder på massor av veganska julrecept här.
Djurens rätt har en fin special med julrecept här.
Vegankrubb har ingen speciell kategori för julmat men klicka in på december i arkivet så får du massor av tips.
Vegokoll har massor av tips på vegoprodukter.

Det är ju faktiskt ingenting som säger att man måste byta ut hela julbordet på en och samma gång, men man kanske inte behöver vara så rädd för att testa lite nya saker. Som sagt, även ett grönt julbord kan vara traditionellt! Och även grisar har rätt till en fridfull jul.

5 kommentarer:

Lalolandet sa...

Åh, va härligt att veta att man inte är ensam.
Men visst är det himla skumt att det är så provocerande för köttisar när man inte äter kött själv. Jag är ingen militant veggis som vill tvinga på folk en vegetarisk livshållning, men jag vill gärna att andra respekterar mitt val att inte äta kött.
Jag är så otrooooligt trött på när människor bjuder på middag och sen måste jag påminna dem om att jag inte äter kött och då får jag ibland höra (främst av släktingar faktiskt): "men du får det som bjuds, vi äter kött i den här familjen."
Då tänker jag att man; 1) inte bjuder en vegetarian på middag eller 2) lagar vegetarisk mat. Ingen skulle drömma om att bjuda mig på nötkaka om jag var allergisk mot nötter liksom.
Alltid lika förvånande. Men kul att du ska blogga om mer vegetarisk mat, ser jag fram emot. Jag själv tänkte försöka mig på en veggo-julskinka i år =)

Anonym sa...

Superbra inlägg! Är också vegeterian!!

lotta sa...

Å, Lalo, jag blir också glad att det finns fler! Hurra!
Sak jag blir trött på (förutom det du skriver, helt makalöst!!) är när folk kommenterar vegmat med orden "man tänker inte ens på att det är vegetariskt". Ehh, nä... varför skulle man?

Anonym sa...

Jag håller verkligen med dig!! Jag är också trött på att behöva förklara för alla som undrar (på ett någorlunda diplomatiskt sätt)varför jag är vegetarian, för att sedan få kommentarer tillbaks som "jag skulle aldrig klara mig utan kött" men, hallå, jag klarar mig ju..... Man blir så trött..... Det ska bli jättekul att följa din blogg fram till jul, jag älskar att laga julmat så jag är glad för fler vegorecept :D!!

lotta sa...

Matikvadrat: på frågan "varför är du vegetarian" vill jag alltid svara "varför äter du kött". Jag har funderat över min situation och gjort ett val, vilket köttätaren inte gjort och ändå är det den som anses som "normal". Mkt irriterande.

Nu ska jag bara försöka leva upp till det här med vegorecepten då... Dags att börja planera!