06 november 2011

Falska köttbullar

I flera år har jag haft ett recept kallat Falska köttbullar uppskrivet. Eftersom jag är vego men ändå vill ha ett traditionellt julbord kände jag att det var hög tid att testa - inte minst för att vi i år ÄNTLIGEN ska fira jul här hemma hos oss. Alltså: dags att börja förbereda sig.

Av de vegetariska varianter av bullar som finns på marknaden har jag testat tre. Quorn - gillar inte. Smakar ingenting, bara fabrik. Astrid & apornas Göttbullar - goda men smakar mer falafel än fejkköttbulle. Hälsans kök - mina favoriter. Grymt goda.

Men, idag då. Jag har ingen aning om var receptet kommer ifrån och jag ändrade lite i det, så här gjorde jag:

1,5 dl mald sötmandel
1,5 dl ströbröd
1,5 dl riven cheddarost
1/2 riven gul lök
Ett par varv med saltkvarnen
Ca dubbelt så många varv med pepparkvarnen

Rör ihop. Tillsätt
1 msk vatten
3 ägg

Rör ihop. Forma bullar. Koka upp en liter vatten med buljongtärning och koka bullarna i 8 minuter. Stek dem sedan gyllenbruna i smör.

Jag är nöjd med resultatet! Tror de skulle kunna stekas lite hårdare för mer " krisp" men överlag: goda. Jag ska försöka en gång till, men jag tror nog det blir de här som hamnar på julbordet.

(Försökte få med bild, men misslyckades. Återkommer!)

4 kommentarer:

JEssica sa...

ÅH recept på vegomat - GILLAS!!!!!!

SKa även testas. Kan man byta ut cheddarosten mot annat - jag gillar inte ost...eller keso och halloumi äter jag. Tror du jag kan byta till nått av det?

Madeleine W sa...

Så bra att det finns alternativ till riktiga köttbullar=) Själv skulle jag inte kunna leva utan hemmagjorda köttbullar på julbordet. Men smaken är som baken=)

Lotta sa...

Hm, testa vettja! Det gav ju lite smak med ost, och lite "klet". Men testa! Feta, gillar du det? Kanske funkar.

TinaGustafsson.com sa...

Vilket spännande recept, detta måste jag prova! :-)