25 oktober 2009

Mysstämning och julsug

Mörkt och ruggigt har det varit idag, som gjort för att spendera en dag i böckernas värld! Jag läser ofta och gärna, och tycker det är fantastiskt att man målar upp en hel värld inom sig, en värld som är bara ens egen. Nya böcker är underbart, men det finns också bokvärldar jag besöker om och om igen och som känns så hemtama som om de vore mina egna rum och gator som beskrevs. Min absoluta favoritbokvärld är den som Lotta Månsson lever i. Lotta är, för den som inte känner henne, en tjej skapad av Merri Vik. Den första boken kom ut 1958, och i den är Lotta i tolvårsåldern. I över fyrtio böcker kunde man sedan följa hennes äventyr. Naturligtvis förekommer det en hel del jul i de här böckerna, och det är, så här när höstmörkret faller på, dem jag återvänder till gång på gång. Mina favoritjulskildringar är de här:


I Vilken vals, Lotta! ställs det till med bal i Lottas hemstad. Den driftige Mick, klasskamrat till Lotta, drar igång det hela för att rädda ett fint gammalt hus. Balen äger rum på nyårsdagen och den och planeringen inför det hela genomsyrar hela boken. Lotta får i uppdrag att vara pepparkaksgumma och har på sig en brun klänning som förvisso är söt, men som gör att hennes mod sjunker när alla andra flickor strömmar in, söta som sjutton. Värst blir det när ärkerivalen Viveka glider in, skön som en dröm, och mitt framför näsan på Lotta drar med sig Paul ut i en vals.


En av min andra "julfavoriter" hos Lotta är Rena mörkret, Lotta! Här trasslar det till sig för henne redan till Lucia, när det på Luciamorgonen står klart att Lottas syster Malin, som blivit vald till skolans Lucia är sjuk. Och inte nog med det, reserven är också sjuk. Alltså: Lotta får rycka in. Det går väl okej, förutom att hon skrider fram "mörklagd", hon har glömt att tända Luciakronan. Här finns också en historia om ett julkort som Lotta på skoj ska skicka till sin bästis Giggi, men som i stället råkar hamna hos ovan nämnda Paul. Och så avslutat det hela med en nyårsfest som jag skulle ge hur mycket som helst för att få besöka i verkligheten.
Ja, onekligen fylls jag av julkänsla av de här och andra Lottaböcker. Jag skulle nog kunna säga att under hela året är de min främsta tillflykt när julsuget ger sig till känna.

2 kommentarer:

Fridolin sa...

Åh nu blev jag nostalgisk. Läste mammas Lottaböcker när jag var i tonåren. Gillade dem jättemycket men tänkte aldrig på att det ver så mycket jul i dem...:)

lotta sa...

Haha, ja, har man läst dem tusen gånger lägger man en del på minnet. Finns även en hel del härliga sommarsaker i dem, men de böckerna vill jag läsa på våren!