27 november 2007

Julmusik

Nu är Spraydios julradio igång!
Önska, vänta, lyssna, njut!

24 november 2007

Julig shopping

Idag åkte jag och sambon till Nova i jakt på en klänning och en kofta som jag spanat in i tidningar i veckan. Klänningen var inte riktigt vad jag hoppats på och koftan fanns inte alls! Upplagt för misslyckad shoppingtur, med andra ord. Men: räddningen fanns nära!

Cervera köpte jag de fina glöggmuggarna från Rörstrands och tre juliga plåtburkar från BodaNova. Perfekta att fylla med peppisar till nästa helg!

I morgon är det skyltsöndag och det stora julträdet på Gustav Adolfs torg här i Malmö ska tändas. Har inte bestämt ännu om jag ska gå dit, men det brukar vara så mysigt så jag får väl tjata lite på sambon under morgondagen. Det är ju mysigare att titta på trädet om man är två. Även fast jag egentligen hade sett att man väntade med att tända trädet till första advent, så att man med gott samvete kunde gå hem och dricka glögg efteråt.

22 november 2007

Mumsigt på morgonen


Mmmmmm, det slog mig nyss att snart finns nog den här godingen i mejerihyllan igen: Pepparkaksfil från Falköpings mejeri. Visst kan det låta lite märkligt - pepparkakor och fil! - men jag försäkrar att den är hur god som helst. En riktig humörhöjare till decemberfrukostarna!

20 november 2007

Årets julvärd

Slog av en slump på teven precis när årets julvärd skulle presenteras. Det blev Anne Lundberg, känd från bland annat Antikrundan. Ja, det blir nog helt ok. Har varken bu ellr bä att säga om henne, så det ska nog gå.

19 november 2007

Status 071119

Antal pepparkakor: 2
Antal urdruckna Julmustflaskor: 2
Antal druckna muggar glögg: 0
Antal inköpta flaskor glögg: 1
Antal lussekatter: 0
Antal köpta julklappar: 1
Antal inslagna julklappar: 1

18 november 2007

Nostalgi på dvd

Jag har fått låna hem en hög med julkalendrar på dvd! Vilken lycka! Det är alltid spännande att se om saker man minns som bra verkligen är bra. Hittills är det ingen besvikelse i alla fall.

Idag har jag tittat på de nio första avsnitten av Julens hjältar från 1999, vilken jag minns som jättebra. Visserligen var jag "egentligen" alldeles för gammal för Julens hjältar när den gick -22 år - men jag brukar försöka se de första avsnitten och verkar det bra så fortsätter jag att titta. 1999 minns jag att jag följde Julens hjältar slaviskt! Den är dessvärre lite bortglömd, tycker jag, men berättelsen om julpyntet som hamnar i soprummet är väldigt julig och mysig.

Och så är jag lite svag för Julhunden också, han är så rolig.

Annars är min favoritkalender Trolltider. Den får komma med hem i nästa omgång, och det ser jag verkligen fram emot. I högen jag har hemma nu finns förutom Julens hjältar även Ture Sventon och Tomtemaskinen med Pettson och Findus.

17 november 2007

Ett o-juligt inlägg

Det här har absolut ingenting med julen att göra, men jag slänger iväg ett inlägg i alla fall, med en fråga:

Hur har ni fått era kök mysiga och hemtrevliga?

Jag får ingen fason på mitt. Det är nyrenoverat och jättefint och jag är nöjd med alla val, men det känns ändå kalt, trist och omysigt. Diskbänken känns som om den vore en kilometer lång, kal och tråkig och den vita väggen mitt emot är så stor, fastän att köksbordet står med gaveln emot den. Har satt upp tavellister där men det ser så "plottrigt" ut med det jag ställt upp. Så nu vill jag ha kökstips. Vår ambition är nämligen att det ska vara klart och fint till advent. Och tiden går. Men, jag fick i alla fall in lite julanknytning i inlägget.

16 november 2007

Glöggtajm

En flaska Blossa 07 står på diskbänken i köket och nu längtar jag verkligen efter den första glöggen. Det blir nog, som det brukar bli, på första advent. Bara ett par veckor kvar! Vände och vred dessutom på Rörstrands fina muggar Glögg när jag var ute på stan idag. Tycker de är jättefina och verkligen i min smak. Ska nog köpa ett par sådana lagom till glöggpremiären.

12 november 2007

Ny musik

Idag fick jag paket på hallgolvet igen - två nya julskivor! Hurra!

Båda två kommer i från bolaget Hear Music, vars skivor säljs på Starbucks. Jepp. Starbucks. Vissa suckar säkert ljudligt då, men ärligt talat: de här julskivorna är de bästa jag vet!
För det första: de ser ut som små julpynt i sig, helt fantastiskt fina
digipack- fodral med de sötaste detaljer man kan tänka sig. Mistletoe and merriment, på bild nedan, var min första Hear Music-julskiva och jag tycker den är helt underbart fin. Sleigh full of songs var en av skivorna som kom idag och även den är som en karamell.

För det andra är samlingen av låtar på skivorna helt underbara:
det är Frank och Bing, Ella och Louis plus en massa andra gamla, softa, lite jazziga inspelningar. I mina öron: perfekt till glöggpartyt!
Förutom de här två har jag även en skiva som heter Christmas sparkle och en som heter Santa baby, den kom också idag. Och jag håller alla mina tummar för att 2007 års julskiva kommer att finnas på Starbucks i Köpenhamn.


11 november 2007

Finfina julsaker

Crate & Barrel är en av mina favoritbutiker - det är verkligen synd att den inte finns i Sverige. Eller synd och synd, det är ju skoj att besöka de där speciella butikerna när man väl är iväg. Men jag kan i alla fall erkänna att jag trånar efter en hel del av deras söta juldetaljer. En påse med Reindeer Treats, till exempel, hade jag gärna haft som detalj. I fall Rudolf kommer förbi, man vet ju aldrig...

Andra fina saker är kort med små renar. Plus att det finns en massa saker som hade satt extra guldkant på julbaket! Crate & Barrels julkatalog går att titta i online här. De första sidorna är ganska "ojuliga", men det blir bättre mot slutet, jag lovar.

10 november 2007

Snowfall

För en stund sen singlade årets första snöflingor över Malmö. En härlig försmak av vad som (förhoppningsvis) komma skall!

09 november 2007

Julkort

Vansinnigt fina julkort från Kleveland ORD visar Weronica idag. Sådana vill jag också skicka i jul!

08 november 2007

Uppdaterad

Så där ja - nu finns en fin lista med länkar till andra julbloggar.
Jag blir så glad av att folk hittar hit!!

07 november 2007

Vinterns söta

En riktigt härlig vinterkokbok landade på mitt hallgolv idag, nämligen systrarna Eisenmans Vinterns söta, en efterlängtad uppföljare till underbara Två systrars söta som verkligen svämmar över av recept man vill testa. Har än så länge bara hunnit bläddra snabbt i Vinterns söta, men det verkar lovande inför julens alla kalas!

2007-11-07

Jepp, dagens datum är det då jag såg årets första fönster med adventsljusstake. Jag gillar verkligen julen och allt som hör till den, men att börja "adventa" redan i början av november - nej tack.

För mig har julen väldigt bestämda början och slut: den börjar på första advent och slutar på trettondagen.

04 november 2007

Plötsligt händer det

Idag när jag kom ner på ICA för att köpa frukost så stod den bara där. Julmusten. Ä n t l i g e n .

02 november 2007

Julbak

Nya kokböcker är alltid roligt att bläddra i, och handlar de om julen blir det guldstjärna! Den senaste i raden jag bläddrat fram och tillbaka i är Julbak av Claes Karlsson, utgiven av ICA bokförlag. Gamla klassiker som lussekatter och pepparkakor trängs här med nya bekantskaper, allt inramat i fina bilder och små trevliga introduktionstexter. Dessutom är pärmarnas insidor härligt pepparkaksbruna prydda med små vita stjärnor. 64 sidor och behändigt litet format gör boken användbar.

Själv blir jag väldigt sugen på att testa desserten Risotto med saffran och vit choklad och Kardemummatryfflarna.