11 november 2010

Om must och förpackningar

Att ett av julens måsten, julmusten, fyller 100 år i år är det nog inte många som har missat. Själv har jag sedan ett par dagar några flaskor på lut, men de ska sparas till första advent. Ingen tjuvstart här inte! Det finns en uppsjö av märken, men min favorit är Apotekarnes och jag har nog morrat till ett par gånger när det varit en annan sort som serverats till julbordet. Därför blev jag så klart extra glad när det var just Apotekarnes som valde att skicka mig och många andra julbloggare ett par flaskor i år. Men slut på fjäsk nu ;)

Jag tänkte egentligen snarare skriva lite om själva utformningen på flaskorna. Den nuvarande bilden har hängt med länge nu, och jag gillar den! Är det någon gång man riktigt känner julstämning så är det väl när man ser julmusttomten komma smygande med sin gran. Den är väldigt klassisk jul, och det känns alltid bra.
Men så klart har flaskan inte alltid sett ut så där! Här är en bild från 1961. Redan då fanns både tomte och gran med. Jag gillar den! Fin!
1965 däremot fick granen ge vika, men tomten är kvar. Men kolla backen! Så fin!

Det jag så här på slutet tänkte komma till var i alla fall att jag tycker det är lite synd att man inte utnyttjar produkters julbileumsår med att lyfta fram de här gamla förpackningarna. Minns ni förra året, när man skulle rösta bort en pralin i Aladdinasken? Där fanns en historisk linje där man bland annat fick se en ask från 1958 som var helt fantastisk. Tyvärr hittar jag ingen bild på den nu men vill du se en gammal Aladdinask kan du se här, hos finfina Femtiotalsjakten. Hur som helst tror jag att retroförpackade jubileumsprodukter skulle vara rena guldgruvan. Jag menar, har ni sett en sjuttiotalist gå loss på en loppis full av femtiotalsprylar? Been there, done that, som det heter. Och maken och jag blev helt till oss över en jubileums-Toblerone härom året, men den försvann fort och så var det bara det "vanliga" kvar. När Coop hade ett jubileum och tog fram en serie med mönster av Stig Lindberg tog det slut innan någon hann säga Berså. Några ynka servetter var allt jag fick tag på. Så, mer retro åt folket! Nu, tack!

5 kommentarer:

Lalolandet sa...

JAG SKRIVER UNDER PÅ DET!!!!!!!
Mer retro åt folket...NUUUU

Underbara Juletid sa...

Jag håller med dig!

Tina´s Jul sa...

Håller med i allt du skriver!

Alexandras jul sa...

tummen upp för apotekarnes!=) likt övriga så kan jag också tycka: mer retro ¨åt folket=D

kram

Lotta sa...

Härligt att fler håller med! Nu håller vi tummarna för en fin retrojul 2011!